Saturday, September 4, 2010

Γερο Δήμος



Ένα από τα πιό παληά τραγούδια πάνω σε ποίημα του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη που μελοποιήθηκε το 1858 από τον Παύλο Καρρέρ ή Καρρέρη για τις ανάγκες της όπεράς του «Μάρκος Μπότσαρης». Τραγουδά ο Δημήτρης Κρυωνάς το 1926

8 comments:

  1. Ε, ΝΑΙ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟ ΕΧΩ ΔΙΔΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ....ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΑΚΟΥΣΑ.ΜΟΥ ΠΡΟΞΕΝΗΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ ΣΥΓΚΡΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΤΟΤΕ ΑΚΟΥΣΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΤΩΡΙΝΑ ΕΣΤΩ ΚΙ ΑΝΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΟΥ ΕΙΧΑΝ ΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ 1821 ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΠΟΥ ΑΚΟΜΗ ΑΝΑΠΝΕΟΜΕ ,ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΑΛΗΘΕΙΑ?

    ReplyDelete
  2. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣJanuary 3, 2013 at 11:14 PM

    ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΣΑΜΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟ 1965 (Ε' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ). 2ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΛ. ΦΑΛΗΡΟΥ. ΔΑΣΚΑΛΟΣ Ο ΠΑΠΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΤΣΑΣ ΠΑΛ.ΦΑΛΗΡΟΥ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΒΕΝΙΤΗΣ. ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΣΑΜΕ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΖΑΜΕ. ΤΩΡΑ...........

    ReplyDelete
  3. Δεν θυμοθμε ακριβως την χρονολογια, αλλα το τραγοθδησε η χοροδια της Τραμπειος Σχολης στο Χαρτουμ Σουδαν. Ο τοτε δασκαλοσ Ωδικης ηταν ο Κος. Καντιωτης. Αυτο γυρο στο 1950 με 1951 αν δεν κανω λαθος παντως ηταν μια τρομερη εμπειρια.

    ReplyDelete
  4. Μου θημησε τα παιδικα μου χρονια,
    Γυρο στο 1953,..
    Αθανατα τραγοθδια

    ReplyDelete
  5. Το τραγούδι βρίσκεται στο You Tube: http://www.youtube.com/watch?v=FkG55JsvAUc

    ReplyDelete
  6. Το προηγούμενο σχόλιο έγινε διότι το τραγούδι δεν είναι ορατό από Internet Explorer 7. Από Chrome λειτουργεί θαυμάσια :)

    ReplyDelete
  7. Τι συγκίνηση !!!! Εχω τον δίσκο των 78 στροφών που το άκουγα με τον μπαμπά μου στο γραμμόφωνο .1952-53 τότε το άκουγα και έκλαιγα για τον γέρο Δήμο ! Ενα πολύτιμο κομμάτι της ζωής μου !

    ReplyDelete
  8. Τον Γερό Δήμο τον είχα ποίημα στο δημοτικό Σχολείο το έτος 1959!
    Τι όμορφες αναμνήσεις !

    ReplyDelete